مدیران خودروعصر اعتبار

برآوردهای متفاوت از قیمت ساخت مسکن

وام مسکن روستایی چند درصد از هزینه ساخت را پوشش می دهد؟

عصر ساختمان- برخی انبوه‌سازان و فعالان بازار مسکن، هزینه ساخت هر متر مربع مسکن در روستاها بدون لحاظ قیمت زمین را بیش از ۲۰ میلیون تومان تخمین می‌زنند، اما معاون بنیاد مسکن معتقد است که با ۱۲ تا ۱۳ میلیون تومان به ازای هر متر می‌توان یک واحد ۶۰ متری یک طبقه با حداقل‌های سکونت در روستاها احداث کرد.

وام مسکن روستایی چند درصد از هزینه ساخت را پوشش می دهد؟
نسخه قابل چاپ
سه شنبه ۰۶ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۹:۴۰:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصرساختمان» به نقل از ایسنا، افزایش قیمت سیمان در روزهای اخیر برآوردها از هزینه ساخت و ساز را به چالش کشیده اما با توجه به ناهمگن بودن ساختمان‌ها و کیفیت‌های مختلف اعلام یک رقم دقیق به عنوان قیمت ساخت و بسط دادن آن به کل کشور شاید چندان منطقی نباشد.

    قیمت هر پاکت سیمان به 180 تا 200 هزار تومان رسیده و افزایش حدود 100 درصدی نسبت به ماه‌های گذشته نشان می‌دهد. علت آن توسط برخی رسانه‌ها قطعی برق کارخانجات سیمان اعلام شد اما طبق بررسی‌ها برق‌رسانی به صنایع سیمان تقریبا در سطح سال گذشته حفظ شده است. بنابراین دلیل جهش یکباره قیمت سیمان در هاله‌ای از ابهام است و برخی می‌گویند صنایع سیمانی باید در این زمینه پاسخگو باشند.

    البته اخیرا دبیر انجمن سیمان با بیان اینکه قیمت سیمان قطعا کاهش می یابد، گفت: افزایش قیمت‌ها ناشی از توقف ناگهانی تولید بود، اما با از سرگیری عرضه منظم در بورس کالا شرایط به حالت عادی بازمی گردد.

    الوندیان ادامه داد: با این حال، هنوز میزان تولید به حالت عادی نرسیده است. عرضه سیمان در بورس کالا معمولاً روزهای یکشنبه، دوشنبه و سه شنبه انجام می شود و امیدواریم از سه شنبه به بعد تولید به روال طبیعی بازگردد.

    وی همچنین با انتقاد از افزایش قیمت ها در بازار آزاد به رسانه ها گفته بود: متوسط قیمت فروش درب کارخانه پیش از این حدود 100 هزار تومان برای هر کیسه 50 کیلویی بود، اما در حراج‌های اخیر قیمت‌های عجیب و بالایی کشف شده که ناشی از سو استفاده برخی افراد از توقف ناگهانی عرضه است.

    در این شرایط هزینه ساخت هر واحد مسکن روستایی با متراژ 50 تا 60 متر مربع حدود 700 میلیون تومان اعلام شد که 400 میلیون تومان آن با وام بانکی پوشش داده می‌شود. این برآورد معاون بنیاد مسکن است. مجید جودی اخیرا در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که با توجه به افزایش قیمت سیمان و هزینه‌های ساخت مسکن تسهیلات 400 میلیون تومانی برای ساخت خانه‌های روستایی کفایت می‌کند؟ گفت: واحدهای روستایی معمولا یک طبقه است. ممکن است مساحت خانه‌ها حیاط، محل نگهداری دام و غیره زیاد باشد اما هسته انسانی و فضای زندگی این واحدها عمدتا از 50 تا 60 متر بیشتر نمی‌شود.

    معاون مسکن روستایی بنیاد مسکن تصریح کرد: هزینه ساخت برای واحدهای روستایی یک طبقه که قابلیت سکونت داشته باشد تقریبا 12 تا 13 میلیون تومان در هر متر مربع است. منظور از قابل سکونت آن است که حداقل‌های زندگی در این واحدها فراهم باشد. بنابراین هزینه ساخت یک خانه روستایی حدود 700 میلیون تومان است که حدود 60 درصد از این مبلغ یعنی 400 میلیون تومان وام 5 درصد پرداخت می‌شود.

    اما نعمت‌الله ظریف ـ عضو هیئت مدیره انجمن انبوه‌سازان استان خراسان رضوی  - گفته است: اکنون هزینه ساخت مسکن افزایش یافته به‌طوری‌که قیمت تمام شده هر متر مسکن 20 تا 22 میلیون تومان است اما بازار مسکن راکد است.

    وی با اشاره به اینکه ناترازی انرژی و قطعی برق واحدهای تولید مصالح ساختمانی طی دو و سه روز در هفته باعث شده تولید برای آنها صرفه و توجیه اقتصادی نداشته باشد، اظهار کرد: کارخانه‌های تولید سیمان به دلیل تعطیلی ناشی از ناترازی انرژی، تولید کمتر داشتند و قیمت‌ها افزایش یافت. در این میان واسطه‌ها و دلالان جولان داده و باعث شدند بتن متری یک میلیون تومان گران شود. گرانی سیمان بر محصولاتی که با پایه سیمان تولید می‌شود، تأثیر گذاشت.

    از طرف دیگر سیمان، تنها مولفه اثرگذار بر بازار مسکن و حتی هزینه ساخت نیست و موضوعات دیگری مثل بازارهای موازی، تورم عمومی، نرخ میلگرد، آهن، کاشی و سرامیک، سنگ، درب و پنجره، دستمزد و سایر کالاها و خدمات بر قیمت تمام شده اثرگذار است. معمولا قیمت نهاده‌های ساختمانی از تورم نقطه به نقطه تبعیت می‌کند. با توجه به تورم حدود 38 درصد می‌توان گفت قیمت مصالح ساختمانی در مقایسه با سال گذشته تقریبا به همین میزان افزایش داشته است.

    کیانوش گودرزی ـ رئیس اتحادیه مشاوران املاک - نیز می‌گوید: هزینه ساخت هر متر مربع مسکن، بدون در نظر گرفتن قیمت زمین بین 20 تا 25 میلیون تومان است.

    اما حسن محتشم ـ عضو هیات مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران - نظر متفاوتی دارد. به گفته او در شرایط فعلی اگر کسی بخواهد شروع به ساخت کند با توجه به افزایش هزینه‌های تولید سیمان و سایر نهاده‌های ساختمانی، دستمزد کارگر، حمل و نقل و دیگر موارد حداقل باید بین 12 تا 15 میلیون تومان برای هر متر مربع هزینه کند. این رقم فقط شامل ساخت واحدهای یک طبقه است و مشاعات، پارکینگ، آسانسور و غیره را شامل نمی‌شود. هرچقدر تراکم افزایش پیدا کند قیمت ساخت نیز بالا می‌رود.

    با این حساب تخمین‌های متفاوتی بین 12 تا 25 میلیون تومان برای قیمت ساخت مسکن وجود دارد. اگر حداقل هزینه را در نظر بگیریم، یک واحد 60 متری حدود 720 میلیون تومان هزینه در بر خواهد داشت. این رقم برای یک زوج جوان روستایی، سنگین است. حدود 400 میلیون تومان از این رقم با تسهیلات بانکی پوشش داده می‌شود. اقساط ماهانه وام مسکن روستایی با سقف 400 میلیون تومان و با نرخ سود 5 درصد و دوره بازپرداخت 20 ساله (240 ماهه)، به طور تقریبی 2 میلیون و 639 هزار تومان خواهد بود که بعد از دوره تنفس 3 ساله، اقساط ماهانه به حدود 3 میلیون و 776 هزار تومان می‌رسد. این اقساط  رقم چندان سنگینی نیست اما تامین 320 میلیون تومان باقی‌مانده برای آن‌که یک واحد با حداقل‌های سکونت احداث شود چندان آسان نخواهد بود.

    آن‌طور که مجید جودی ـ معاون مسکن روستایی بنیاد مسکن - گفته است: معمولا روستاییان کارهای مربوط به ساخت و ساز را خودشان انجام می‌دهند که در بخش دستمزد کارگر هم 10 تا 15 درصد صرفه‌جویی می‌شود. بنابراین بین 20 تا 25 درصد هزینه ساخت توسط خود متقاضیان تامین می‌شود.

    جودی با بیان اینکه یارانه 18 درصدی که دولت به تسهیلات مسکن روستایی اختصاص می‌دهد کمک قابل توجهی است، گفت: مابه‌التفاوت سود 5 درصد وام مسکن روستایی تا 23 درصد مصوب نظام بانکی حدود 18 درصد است. یعنی دولت حدود 18 درصد یارانه برای روستاییان پرداخت می‌کند که محاسبه آن در طول 20 سال به حدود یک میلیارد و 200 میلیون تومان می‌رسد. یعنی دولت 1.2 میلیارد تومان یارانه پرداخت می‌کند که از این حیث کمک خوبی برای نوسازی واحدهای روستایی صورت می‌گیرد. از طرف دیگر برای تکمیل واحدها به دهک‌های اول تا چهارم تسهیلات بلاعوض پرداخت می‌شود و از این حیث نگرانی وجود ندارد.

     

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی