عصر ساختمان- یکی از پرآوزهترین و پر نفوذترین بناها در تاریخ معماری، معبد پانتئون است .این معبد در حدود ۱۲۵ میلادی ساخته شد. پانتئون معبدی گرد و گنبد دار است، در جلویش رواقی مستطیلی دارد که به نظر میرسد آنچنان که باید و شاید با ساخت گردوار اولیه آن تناسبی ندارد و احتمالاً بعدها برآن افزوده شدهاست.
تأثیر اولیه حاصل از مشاهده این بنا احتمالاً با تأثیر امروزیش متفاوت بودهاست، زیرا پانتئون در آغاز یک بنای مستقل نبود بلکه به یک باسیلیکای قدیمی تر متصل بود و امتداد آن یال های جانبی پانتئون را میپوشاندهاست.
گذشته از این، در جلوی رواق معبد یک حیاط ستون بندی شده قرار داشت که بخشی از رواق نیز جزو آن بود و در آغاز تنها بخش قابل رؤیت ساختمان از روبرو بود. این حیاط که در دوره هادریانوس ساخته شد، احتمالاً از طرح های همین امپراتور تنوع طلب بودهاست. بنای پانتئون از گونهای سادگی پرهیبت در مقیاس بزرگ برخوردار است. برفراز اندرون مدورش گنبدی نیمکره وار به قطر 43 متر زدهاند و فاصله نوک گنبد از کف پانتئون نیز 43 متر است.
عمارت پانتئون با ارتفاع 83 متر طول 110 متر و عرض 84 متر دارای سه گنبد تو در تو است.شکل جانمایی و ساخت این سه گنبد طوری است که از نمای بیرونی قابل رویت نبوده و تنها یک گنبد دیده می شود.جنس هر سه گنبد از سنگ بوده و از داخل عمارت دیده می شود.گنبد مرکزی این عمارت به شکل تخم مرغی است که از وسط نصف شده و درون آن برجکی به وزن 5 تن وجود دارد.این برجک به شکل فانوس طراحیش ده است.اگر از بالا این عمارت را مشاهده کنید به شکل چهارشاخه مساوی دیده می شود و به عباریتی به شکل صلیب یونانی است.
گنبد پانتئون، پوستهای بتونی دارد که تدریجاً در سمت قاعده بر ضخامتش افزوده میشود تا در جای لازم بر قدرت آن بیفزاید. در مرکز گنبد، سوراخی گرد (به نام «چشمه نور» یا «نورگیر») به قطر 9 متر تعبیه شده که شیشهای ندارد، رو به آسمان باز شده و تنها منبع نور برای تأمین روشنایی اندرون بنا است.
دیوارهای نگه دارنده گنبد بسیار ضخیمند و در سطحشان فرونشستگی های مستطیل و نیم دایره یک در میان ایجاد شدهاست، که بر بالای هر کدام طاقی هلالی زده شده تا فشار حاصل از گنبد را به جرزهای عظیم سنگی منتقل کنند. گنبد پانتئون از درون قاب بندی شده تا آنکه هم جلوه هندسی زیبایی از مربعهای کوچک در درون دایرهای عظیم را پیدا کند هم از فشار و سنگینی کل گنبد بکاهد بی آنکه صدمهای به قدرتش زده باشد.
کف پانتئون، مختصر تحدبی دارد و زهکش هایش به صورت خطوطی کم عمق در مرکز (مستقیماً در زیر نورگیر) ایجاد شدهاند تا هر آبی را که از آن بالا میریزد به سوی خود سرازیر گرداند.
در معبد پانتئون پاریس، آرامگاه بزرگان و اندیشمندان فرانسه، مابین تمام قبرهای خوابیده، دو قبر سر پا وجود دارد؛ این دو قبر رو در روی هم ایستادهاند، چشم در چشم هم. یکی از اینها متعلق به ولتر است، آنیکی از آنِ ژان- ژاک روسو. هنوز هم که هنوز، میشود از دهان سنگی این دو فیلسوف می توان دشنام و پرخاش و ناسزاهای معروف رد و بدل شده بینشان را شنید. واقعیت امر اینکه اگر این دو اهل قلم و امثال آنها نمیبودند تا اینچنین دوستانه با هم درشتی کنند، زبان و فرهنگ فرانسه شاید تا به حال هفت کفن پوسانده بود.
جهت دریافت آخرین اخبار از طریق تلگرام به کانال اختصاصی عصرساختمان (http://telegram.me/asresakhteman) بپیوندید. برای دریافت آخرین نسخه از نرم افزار تلگرام اینجا را کلیک کنید.