مدیران خودروعصر اعتبار

وضعیت خاکستری ساخت و ساز مسکن در تهران

عصر ساختمان- رشد پنج درصدی ساخت و ساز در تهران در شرایطی که معاملات مسکن ۴۱ درصد کاهش یافته، می‌تواند دوره تنفس کوتاه مدتی را برای بازار مسکن پایتخت ایجاد کند.

وضعیت خاکستری ساخت و ساز مسکن در تهران
نسخه قابل چاپ
يکشنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۸ - ۰۹:۵۹:۰۰

    به گزارش پایگاه خبری «عصر ساختمان» به نقل از ایسنا، مهرماه امسال برای 5524 واحد مسکونی در شهر تهران، مجوز ساخت صادر شده که نسبت به شهریور امسال و مهرماه پارسال به ترتیب 28 و 5.1 درصد افزایش یافته است. به طور کلی در هفت ماهه نخست سال جاری 37 هزار و 226 واحد مسکونی بر اساس پروانه‌های ساختمانی در حال احداث بوده که نسبت به هفت ماهه نخست سال 1397 بالغ بر 8.4 درصد کاهش نشان می‌دهد.

    آمار گویای رسیدن وضعیت ساخت و ساز در تهران به حدود یک سوم سال‌های 1391 و 1392 در زمان رونق بازار مسکن است اما معاملات نیز تقریبا به همین مقدار کاهش نشان می‌دهد. لذا نگرانی از فشار تقاضا لااقل برای دوره کوتاه مدت وجود ندارد اما قطعا این شرایط نمی‌تواند پایدار باشد.

    وام ساخت افزایش یافته، هزینه‌ها نیز همینطور

    امسال سقف تسهیلات پرداختی به سازندگان در شهر تهران از 110 میلیون تومان برای هر واحد مسکونی به 170 میلیون تومان افزایش پیدا کرده، هرچند سازندگان معتقدند این مبالغ جبران رشد هزینه‌ها را نمی‌کند.

    محمدمهدی مافی، عضو هیأت مدیره انجمن انبوه‌سازان استان تهران با بیان این‌که سودهای تا 40 درصدی بخش ساخت و ساز در واقع نوعی غلبه بر شرایط تورم عمومی محسوب می‌شود به ایسنا گفت: معمولاً در ساخت و سازهای شهری، سود سازندگان از واحدهای مسکونی بین 30 تا 40 درصد در مدت زمان دو ساله است. بیش از 40 درصد به ندرت اتفاق می‌افتد و کمتر از 40 درصد رغبت سرمایه‌گذاری را پایین می‌آورد. ولی معمولاً از زمان شروع تا پایان پروژه به طور دائم تورم به سازندگان تحمیل می‌شود.

    وی میانگین قیمت تمام شده یک واحد مسکونی در شهر تهران را 8.5 تا 9 میلیون تومان دانست و افزود: با توجه به قیمت متوسط شهر تهران یعنی 12.4 میلیون تومان روی کاغذ، سازندگان 3.5 تا 4 میلیون تومان سود می‌برند اما به دلیل افزایش شدید قیمت زمین که مهم‌ترین مؤلفه در بخش ساخت و ساز محسوب می‌شود دیگر نمی‌توانند پروژه‌ای همانند آن‌چه در حال حاضر می‌فروشند را بسازند و معمولاً سازندگان مجبور به تعریف پروژه‌های کوچک‌تر می‌شوند.

    مطابق طرح جامع مسکن برای ایجاد تعادل در بازار مسکن باید سالیانه یک میلیون واحد مسکونی احداث شود. اما بر اساس پروانه‌های ساختمانی، این رقم به 300 تا 350 هزار واحد رسیده و کارشناسان از جمله دلایل جهش قیمت مسکن را به هم خوردن توازن بین عرضه و تقاضا عنوان می‌کنند.

    پرداخت وام 170 میلیونی ساخت به انبوه‌سازان حرفه‌ای

    مدیر امور اعتباری بانک‌مسکن با اعلام اینکه هم‌اکنون افزایش سقف تسهیلات به انبوه‌سازان در دستور کار قرار ندارد، افزایش سقف تسهیلات را به ابتدای هر سال منوط دانسته و گفت است: هم‌اکنون در تهران 170 میلیون تومان به انبوه‌سازان حرفه‌ای و کسانی که فناوری‌های نوین را رعایت کنند برای ساخت هر واحد تعلق می‌گیرد که این رقم در سال گذشته 110 میلیون تومان بود.

    محمد حسن علمداری آخرین وضعیت تسهیلاتی که به انبوه‌سازان اختصاص می‌یابد را اعلام کرد و گفت: در حال حاضر افزایش سقف تسهیلات انبوه‌سازان در دستور کار بانک مسکن قرار ندارد.

    وی افزود: از ابتدای سال جاری، با توجه به افزایش قیمت مسکن و تورمی که رخ داد، تسهیلات به مرور و به تدریج افزایش یافت.

    علمداری خاطرنشان کرد: هم‌اکنون در تهران، انبوه‌سازان حرفه‌ای و سازندگانی که فناوری‌های نوین را رعایت کنند به ازای هر واحد 170 میلیون تومان تسهیلات ساخت دریافت کنند که سود بازپرداخت آن نیز 18 درصد است.

    به گفته وی، در مراکز استان ها و شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت، تسهیلاتی که به انبوه سازان تعلق می‌گیرد 160 میلیون تومان است و این رقم برای سایر شهرها 130 میلیون تومان  و برای شهرهای کمتر برخوردار 110 میلیون تومان برنامه‌ریزی شده است که قابل پرداخت به انبوه‌سازان و سازندگان است.

    بنا بر اعلام بانک مسکن، در پایان هر سال با جلساتی که برگزار و بررسی‌هایی که انجام می‌شود سیاست‌های اعتباری سال بعد تعیین می‌شود. رقم تسهیلاتی که در سال 1397 به انبوه‌سازان حرفه‌ای و کسانی که فناوری‌های نوین را رعایت می‌کردند برای تهران 110 میلیون تومان، برای مراکز استان ها و شهرهای بالای 200 هزار نفر جمعیت 100 میلیون تومان، برای سایر شهرها 90 میلیون تومان و برای شهرهای کمتر برخوردار 70 میلیون تومان بود.

    برچسب ها
    پورسعیدخلیلی
    پربازدیدترین های ۲ روز گذشته
      پربازدیدترین های هفته
        رویداد ها در یک نگاه
        • ساختمان فردا ۴
        • ساختمان فردا ۳
        • ساختمان فردا ۲
        • نشریه ساختمان فردا ۱
        • شماره ۱۷ و ۱۸
        • ۰
        • ۰
        • هفته نامه
        • ۰
        آخرین بروزرسانی ۴ ماه پیش
        آرشیو